Monday, October 8, 2012

iOS vs Android, ρυθμός αναβάθμισης σε νέες εκδόσεις


ios
Android και iOS είναι τα δύο δημοφιλέστερα λειτουργικά συστήματα για smartphones αυτή τη στιγμή στον πλανήτη με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στη φιλοσοφία τους. Βλέποντας τους απλούς αριθμούς και το τεράστιο μερίδιο αγοράς που κατέχει το Android θα νόμιζε κανείς ότι το “Android κερδίζει”. H αλήθεια απέχει πολύ, βέβαια, αφού όχι μόνο οικονομικά οι κατασκευαστές Android βρίσκονται χιλιόμετρα πίσω σε σχέση με τα κέρδη της Apple αλλά υπάρχει και ένας άλλος τομέας που δείχνει το ενδιαφέρον του καταναλωτή αλλά και τη δέσμευση του κατασκευαστή: το ποσοστό αναβάθμισης σε νέες εκδόσεις. Ας δούμε κάποια στατιστικά:
  • Ο ρυθμός αναβάθμισης στο iOS 6 ήταν στο 25-35 τοις εκατό μόλις 48 ώρες μετά την κυκλοφορία του. Συγκριτικά, το iOS 5 έκανε 21 μέρες για να φτάσει το 21 τοις εκατό.
  • Μία βδομάδα μετά την κυκλοφορία το iOS 6 αντιπροσώπευε το 59 τοις εκατό της κίνησης από το iPhone και το 41 τοις εκατό της κίνησης από το iPad. Συγκριτικά, δεδομένα έδειξαν ότι το 38 τοις εκατό των iPhones βρίσκονταν στο iOS 5 τέσσερις βδομάδες μετά την κυκλοφορία του πέρσι.
Όσον αφορά το Android η τελευταία έκδοση 4.1 Jelly Bean πασχίσει να φτάσει στις συσκευές των καταναλωτών με την προηγούμενη μεγάλη έκδοση 4.0 Ice Cream Sandwich να αυξάνει το ρυθμό αναβάθμισης.
  • Μετά από δύο μήνες η έκδοση 4.1 βρίσκεται εγκατεστημένη στο 1.2 τοις εκατό των Android συσκευών
  • Η έκδοση 4.0 βρίσκεται εγκατεστημένη στο 20.9 τοις εκατό των Android συσκευών
Για να μιλήσουμε και περίπου στα ίδιο επίπεδο το 17 τοις εκατό των χρηστών iPhone αναβάθμισαν στο iOS 6 τις πρώτες 24 ώρες της διαθεσιμότητάς του ενώ το 17 τοις εκατό των χρηστών Android αναβάθμισαν στο 4.0 Ice Cream Sandwich μέσα σε 10 μήνες από την κυκλοφορία του. Γενικότερα, και στα δύο λειτουργικά παρατηρείται αύξηση χρόνο με το χρόνο στον ρυθμό αναβάθμισης σε νέες εκδόσεις αλλά ξεκάθαρα η Apple κατέχει το προβάδισμα. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους developers που τους δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις νέες λειτουργίες της κάθε έκδοσης αλλά και για τους χρήστες που μπορούν να τις εκμεταλλευτούν.

No comments:

Post a Comment