Έχουμε ακούσει και στο παρελθόν ότι τα smartphones μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση παθήσεων (βλ. διάγνωση ΣΜΝ, ανάλυση σάλιου), αλλά αυτή τη φορά θα δούμε την εφαρμογή SpiroSmart που ανέπτυξαν ερευνητές του University of Washington για να αντικαταστήσουν τα σπειρόμετρα, τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι πνευμονολόγοι για τη διάγνωση αναπνευστικών παθήσεων.

SpiroSmart

Οι ερευνητές έφτιαξαν μια προσομοίωση της ανθρώπινης τραχείας και της φωνητικής οδού, καθώς και έναν αλγόριθμο για την ανάλυση του ήχου που αντηχεί μέσα στους πνεύμονες του χρήστη όταν αυτός αναπνέει. Ο ήχος και ο συντονισμός του στο εσωτερικό των πνευμόνων μεταβάλλεται στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στην αναπνευστική οδό, και οι μεταβολές αυτές είναι αρκετές για έναν πνευμονολόγο ώστε να κάνει τη διάγνωση.




Η εφαρμογή SpiroSmart φυσικά κοστίζει απείρως λιγότερο (θεωρητικά μπορεί να διατίθεται δωρεάν) από τα σπειρόμετρα και παρέχει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες, με τον χρήστη απλά να φυσά στο μικρόφωνο του smartphone του!

http://www.techgear.gr/spirosmart-app-for-lung-diagnosis-53202/