Thursday, October 18, 2012

Mega: Αυτό θα είναι το νέο Megaupload!




Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στα σχέδια του Kim Dotcom για τη λειτουργία του νέου Megaupload (και της μουσικής υπηρεσίας MegaBox), αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο χειροπιαστά. Πείτε οριστικό αντίο στο Megaupload και ετοιμαστείστε να υποδεχτείτε σε λίγο καιρό το Mega!
MEGA
Οι δημιουργοί του Mega αποκάλυψαν αποκλειστικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα Wired και περιγράφουν τη νέα υπηρεσία ως ένα μοναδικό εργαλείο που θα λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα αξιοπιστίας αντιμετωπίζουν οι cloud υπηρεσίες αποθήκευσης και παράλληλα θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Σύμφωνα με τους Kim Dotcom και Mathias Ortmann, το Mega μοιάζει στο Megaupload υπό την έννοια ότι είναι μια cloud-based συνδρομητική πλατφόρμα όπου οι πελάτες-χρήστες μπορούν να ανεβάζουν/αποθηκεύουν/μοιράζονται μεγάλα αρχεία. Όμως, τώρα υπάρχει μια μεγάλη και πολύ βασική διαφορά.
Τα αρχεία θα είναι πρώτα κρυπτογραφημένα με τον αλγόριθμο AES (Advanced Encryption Standard) και ο χρήστης θα λαμβάνει ένα δεύτερο, μοναδικό κλειδί για να αποκωδικοποιήσει το αρχέιο. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης που ανεβάζει το αρχείο θα μπορεί να ελέγχει σε ποιον δίνει πρόσβαση να κατεβάσει ένα αρχείο.
Ακόμη, το κλειδί αποκωδικοποίησης δεν υπάρχει πουθενά αποθηκευμένο μέσα στους servers του Mega και η υπηρεσία δεν θα μπορεί να γνωρίζει τι βρίσκεται μέσα στα uploaded αρχεία, άρα ο μόνος υπεύθυνος για το περιεχόμενο τους θα είναι ο χρήστης που τα ανεβάζει. Η παρακάτω εξήγηση του Dotcom θα σας θυμίσει λίγο την πολιτική του The Pirate Bay με τη μεταφορά σε cloud servers, σε ό,τι αφορά την περίπτωση που οι αντιπειρατικές αρχές θελήσουν να κατηγορήσουν το Mega:
“Εάν οι servers χαθούν, εάν η κυβέρνηση θελήσει να έρθει σε ένα data center και να το κατασχέσει, εάν κάποιος hackάρει ή κλέψει τον server, τότε δεν θα έχουν τίποτα στα χέρια τους. Οτιδήποτε ανεβαίνει στο Mega, θα παραμένει κρυπτογραφημένο και ιδιωτικό επειδή δεν υπάρχει το κλειδί αποκρυπτογράφησης”
Πριν από λίγο καιρό είχαμε δει τη δήλωση του Dotcom ότι το νέο Megaupload θα είναι “νομικά θωρακισμένο” και τώρα εξηγούνται όλα. Με τη συμβουλή της ομάδας νομικών του, κατέληξαν ότι ο μόνος τρόπος να χαρακτηριστεί η πολιτική του Mega παράνομη, είναι να αλλάξει ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (!), συγκεκριμένα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να προστατεύτει τα προσωπικά δεδομένα και την επικοινωνία του από κατασκοπία.
Το Mega θα τραβήξει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε ανησυχεί για τα θέματα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο, ενώ για όσους φοβούνται περιπτώσεις να χάσουν τα δεδομένα τους λόγω κάποιας επιδρομής (το FBI έχει κατασχέσει τα δεδομένα του Megaupload και δεν τα δίνει στους κατόχους τους), η αποθήκευση του Mega θα γίνει σε δύο extra sets από servers, τοποθετημένους σε διαφορετικές χώρες.
“Έτσι, στην εξωφρενική περίπτωση που μια χώρα αποφασίσει να κλείσει όλους τους servers — κάτι που δεν το περιμένουμε επειδή έχουμε λάβει υπόψιν όλες τις νομοθεσίες των χωρών που μας φιλοξενούν — ή οι servers χαθούν λόγω κάποιος φυσικής καταστροφής, θα υπάρχει πάντα ολοκληρωμένο backup σε server άλλης χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι απίθανο να συμβούν ξανά αυτά που έγιναν στις ΗΠΑ από το FBI”
Το όραμα του Dotcom είναι ένα δίκτυο από χιλιάδες διαφορετικούς servers από χιλιάδες διαφορετικούς παρόχους σε όλο τον κόσμο, δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να συνδέσει τον δικό του server στο δίκτυο και να γίνει online host, επειδή απλούστατα δεν θα μπορεί να δει τι φιλοξενεί μέσα στον server, λόγω της κρυπτογράφησης.
Να σημειωθεί ότι το Mega θα είναι ανοικτό στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους, παρέχοντας τους πρόσβαση στους servers και τη δυνατότητα να αναφέρουν ή ακόμη και να αφαιρούν αρχεία, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα ενημερώνουν την υπηρεσία και δεν ξεκινούν την αντίδραση τους με αγωγές κατά αυτής για τα πεπραγμένα των χρηστών.
Πάντως, ήδη αναφέρεται ένα πρόβλημα για την υπηρεσία Mega. Αυτό της μη-ακύρωσης του διπλού περιεχομένου, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί κανείς να ανεβάσει το ίδιο αρχείο 100 φορές, να δημιουργήσει 100 κρυπτογραφημένα αρχεία στον server και να πάρει 100 διαφορετικά κλειδιά αποκρυπτογράφησης. Επομένως, μια εταιρεία που θέλει να αφαιρέσει κάποιο πειρατικό αρχείο θα πρέπει να στείλει 100 διαφορετικά μυνήματα


http://www.techgear.gr/mega-detailed-by-kim-dotcom-55078/

No comments:

Post a Comment