Tuesday, September 25, 2012

Ιός-«μαϊμού» δήθεν από το FBI καταστρέφει υπολογιστές

Αυτή την εικόνα θα δείτε στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, εάν έχει προσβληθεί από τον ιό.
 
Αυτή την εικόνα θα δείτε στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, εάν έχει προσβληθεί από τον ιό.
Λευκωσία: Πληθαίνουν οι καταγγελίες ανυποψίαστων πολιτών ότι έπεσαν θύματα ενός καταστροφικού ιού που εμφανίζεται ως το FBI, που μπλοκάρει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη και αν δεν πληρώσει πρόστιμο 200 δολάρια, καθίσταται άχρηστος.

Μέχρι σήμερα πέραν των 12 πολιτών έχουν επικοινωνήσει με την Αστυνομίας ζητώντας ουσιαστικά βοήθεια, ενώ πολλοί τρομοκρατημένοι πολίτες, λόγω άγνοιας, διερωτούνται αν πρέπει να πληρώσουν τα χρήματα για να επιδιορθωθεί ο υπολογιστής τους.

Το κακόβουλο πρόγραμμα, που σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάρκο Νικολεττή, λέγεται «Ransomware», προσβάλλει ένα υπολογιστή και μόνο επειδή επισκέφθηκε κάποια ιστοσελίδα που είχε ήδη κτυπήσει ο ιός.

Μόλις κάποιος ενεργοποιήσει το κομπιούτερ του εμφανίζεται μια ιστοσελίδα που φέρει την επικεφαλίδα του FBI και αναφέρει στον χρήστη ότι έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα γιατί αγόρασε παράνομα μουσική, ή εισήλθε σε ιστοσελίδες πορνό και τον καλεί να πληρώσει 200 δολάρια πρόστιμο.

Το πρόγραμμα αυτό είναι τόσο εξελιγμένο, προσθέτει στον «Φ» ο κ. Νικολεττής, που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του υπολογιστή να προβεί σε καμιά άλλη ενέργεια, ενώ αν διαθέτει και κάμερα, την ελέγχει και αυτήν.

Όπως επεσήμανε ο αξιωματικός της Αστυνομίας, μπορεί με αυτό τον τρόπο να υποκλαπούν στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών και να του αδειάσουν τις αποταμιεύσεις του.

Για το θέμα έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση το FBI.

Το αξιοπρόσεκτο, σύμφωνα με τον κ. Νικολεττή, είναι το γεγονός πως πρώτη φορά οι απατεώνες του Διαδικτύου έχουν εξελιχθεί τόσο καλά που καταφέρνουν να ελέγχουν τον υπολογιστή σου δίχως εσύ να μπορείς ν’ αντιδράσεις.
http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/117356/ios-maimou-dithen-apo-to-fbi-katastrefei-ypologistes

No comments:

Post a Comment